Vandaag was het weer zover… Op ons campingveldje heb ik vier kinderen (en waarschijnlijk ook wat volwassenen) aangestoken met het keienvirus.
’t Is eigenlijk altijd hetzelfde liedje…
Ik trek erop uit om nieuwe keien te zoeken voor m’n verzameling…
Na een paar uur zoeken keer ik terug op het veld met een te zware emmer…
De keien worden gewassen, afgedroogd, uitgelegd op tafel en gesorteerd…
En daar komen ze met hun vragen…
"Wat doet u ermee?"
"Heb je iets bijzonders gevonden?"
"Dat is zeker een vuursteen…?"
De meester in mij stapt even uit de vakantiemodus. "Vinden jullie het leuk als ik een keer wat uitleg over keien?" Inmiddels drie sessies gedaan…
Na de uitleg – zoef – alle kids rennen van het veld…
Een half uur later zijn ze terug en laten hun eerste vondsten aan me zien.
"Mam, mag ik een doosje?"
Een vader: "Weet je ook ergens een plek waar we een keer kunnen gaan zoeken?"
Je hoeft mij niet meer te vertellen hoe het morgen gaat…
Ik moet denken aan een gesprek wat we onlangs hadden met een paar collega’s over basisbehoeften bij leerlingen en het benutten daarvan. We ontkomen er in het onderwijs niet aan om kinderen dingen te leren waar ze vanuit zichzelf niet voor zouden kiezen. In combinatie met een stukje goede didactiek is dat voor de meeste leerlingen ook geen onoverkomelijk probleem. Maar in hoeverre benutten we ook de meewerkende krachten van basisbehoeften die kinderen in het algemeen hebben: verzamelen, aanvullen, verkennen, bouwen, ordenen… In het eerste geval fungeren we als motor, om de soms piepende auto vooruit te krijgen. In het tweede geval sturen we de auto bij die zich al voortbeweegt. Dat gaat een stuk makkelijker.
Was ik vandaag echt de motor achter het keienvirus? Nee, ik gaf wat voeding aan de verzamelhonger van kinderen. Voeg daar een rijk educatief thema bij en we hebben twee belangrijke ingrediënten bij elkaar voor onderwijs waarvoor kinderen gemotiveerd zijn.
De ervaring heeft geleerd dat het keienvirus wel om stuurmanskunsten vraagt… Weet waar je aan begint als je me een keer uitnodigt in je klas om iets over keien te vertellen…